Katarzyna Osowska
14 Wrze

Wegetariański zielony makaron z parmezanem

Składniki:

(porcja dla 2 osoób)

150g makaronu z mąki durum - zielony

2 ząbki czosnku

2 średnie pomidory 

olej rzepakowy (łyżka)

ser parmezan (łyżka)

pieprz cytrynowy (szczypta)

lubczyk suszony (szczypta)

natka pietruszki (garść)

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, posiekane ząbki czosnku podsmażamy na oleju. Pomidor obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, podsmażamy z czosnkiem,  do smaku dodajemy szczyptę soli, pieprz cytrynowy, lubczyk i wrzucamy wcześniej posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie te składniki mieszamy z ugotowanym wcześniej al-dente makaronem. Na końcu danie posypujemy starkowanym parmezanem.

1 komentarz

Alicja Dąbrowska  -  16 listopada, 2019 o godz. 14:26 odpowiedz

Wszystko świetnie, ale parmezan z tego co wiem nie jest wegetariański niestety.

Twój komentarz




POKAŻ