Składniki:
100g masła
50g ksylitolu
2 duże jajka
1 łyżka soku z cytryny
świeżo otarta skórka z połowy cytryny
190 g mąki orkiszowej typ 750
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 gruszki (dojżałe)
cynamon
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i ksylitol. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę, sok z cytryny i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy).
Dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do środka wyłożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch położyć wcześniej startą gruszkę. Posypać równomiernie cynamonem.
Piec w temperaturze 160 – 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Twój komentarz