Katarzyna Osowska
06 Sty

Nadziewane muszle z kurczakiem w sosie pomidorowym

Danie obiadowe

Składniki na 1 porcję:

130g miesa mielonego z kurczaka lub indyka

80g makaronu muszle

1 papryka czerwona

5 pieczarek

20g tartego parmezanu

pomidory w puszce lub passata pomidorowa

czosnek

1 łyżka oleju

sól/ pieprz/ papryka czerwona/ oregano/ bazylia/ lubczyk

 

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Nastepnie do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki. Dusimy na małym ogniu.

Do naczynia wrzucić podsmażone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, ulubionymi ziołami i wszystko dokładnie wymieszać.

Farszem napełniamy muszle (ja wcześniej je lekko podgotowałam) i ukłądamy je w naczyniu żaroodpornym. 

Dodać trochę passaty do mięsa a resztę zostawić do zalania makaronu.

Tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu muszle wypełnione farszem - sos powinien zakrywać makaron.

Na wierzch posypać starty parmezan.

Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec około 20 minut.  

Twój komentarz




POKAŻ