Katarzyna Osowska
26 Sty

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Pyszna i szybka zapiekanka

SKŁADNIKI (4 porcje)

600 g mięsa mielonego z kurczaka/indyka

8 średnich ziemniaków

puszka pomidorów w kostce

1/2  cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka papryki chili

łyżeczka tymianku

sól i pieprz do smaku

150g jogurtu naturalnego

2 jajka

2 garście startego sera(parmezan lub mozarella)

łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry.

Cebulkę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim ogniu, aż będzie zarumienione. Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie plastry ziemniaków, nastepnie na to nakładamy mięso mielone i przykrywamy plasterkami ziemniaków.

Przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy jogurt naturalny z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę.

Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut zwiększyć temperaturę piekarnika.

Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki.

Twój komentarz




POKAŻ