Katarzyna Osowska
04 Kwie

Dutch Baby

Składniki:

2 jajka

1/2 szklanki mleka (125 ml)

1/2 szklanki mąki orkiszowej 750

wanilia

mała szczypta soli

masło klarowane

Przygotowanie:

Jajka i mleko powinno być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Do blendera (stojącego, z kielichem) wbić jajka, dodać mleko, mąkę, wanilię i sól. Na gazie postawić żaroodporną patelnię typu "skillet" lub inną patelnię, którą można wkładać do piekarnika. Podgrzać ją na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadzić po niej 1 łyżeczkę klarowanego masła. Mieszankę składników z blendera krótko zmiksować (4-5 sekundy) na jednolitą masę i wlać powoli na patelnię. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem (sam omlet nie jest słodki). Udekorować owocami.

Twój komentarz




POKAŻ