- 516 080 033
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 750
1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z oleju orzechów włoskich
4 jajka, roztrzepane
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
3 plastry ananasa świeżego (może być wieksza porcja)
2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
W naczyniu mieszamy składniki: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Następnie łaczymy zawartość obu naczyń, dodając marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Dowolną forme do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Ciasto można polać roztopioną gorzką czekoladą 70% kakao lub wiecej.
Twój komentarz