Katarzyna Osowska
19 Kwie

Jogurtowe pancakes z owocami

Składniki na około 20 placków:

1,5 szklanki jogurtu greckiego

1/4 szklanki mleka

2 duże jajka

1,5 szklanki mąki orkiszowej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

200 g borówek amerykańskich

2-3 truskawki

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz owoców) umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodać borówki i wymieszać łyżką.
Ciasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć z obu stron (bez tłuszczu lub tylko z jego minimalnym udziałem) na złoty kolor. Przewracać na drugą stronę gdy powierzchnia placka pokryje się pęcherzykami powietrza.
Udekorować truskawkami.

Twój komentarz




POKAŻ