Katarzyna Osowska
27 List

Tarta ze szpinakiem

Bezglutenowa propozycja na lekki obiad lub kolację - krucha tarta ze szpinakowym nadzieniem. Sposób na odczarowanie szpinaku!

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki gryczanej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 szt. suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 100g tartego sera mozzarella.

Wykonanie:
Wykonać ciasto przez wymieszanie mąki i proszku do pieczenia z jajkiem, olejem i jogurtem, doprawić szczyptą soli. Wyłożyć do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Twój komentarz




POKAŻ