Katarzyna Osowska
14 Wrze

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, warzywami i serem mozzarella

150 g makaronu, np. kokardki

2 łyżki oliwy extra vergine

400 g filetu z kurczaka

1 cebula

3 ząbki czosnku

300 g cukinii (1 średnia)

1 czerwona papryka

400 g pomidorów krojonych z puszki (lub świeżych bez pestek i skórek, pokrojonych w kosteczkę)

150 g mozzarelli

przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy

  • Makaron wrzucić na wrzątek i gotować chwilę krócej niż al dente. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W małej salaterce wymieszać wszystkie przyprawy.
  • Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem oraz połową przypraw. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć kurczaka i krótko podsmażyć mieszając, po czym przełożyć na oddzielny talerz.
  • Na patelnię wlać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz resztę przypraw. Wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty.
  • Dodać pomidory, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron i podsmażonego kurczaka, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 20 minut. Posypać tartą mozzarellą i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut bez przykrycia.

Twój komentarz




POKAŻ