Składniki:
3 szklanki zblendowanych płatków owsianych górskich albo płatków blyskawicznych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 Łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
Przyprawy korzenne: 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki imbiru lub 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2-3 łyżki Ksylitolu lub cukru kokosowego
5 większych albo 6 średnich dobrze dojrzałych bananów
Sok z 1 dużej pomarańczy (można pominąć ale należy wtedy dodać ok 4 łyżki oleju więcej)
Orzechy np włoskie, nerkowce, migdały, żurawina suszona
Przygotowanie:
Banany zmiksować z olejem i sokiem z pomarańczy na gładka masę (o konsystencji gęstej śmietany bez problemu wylewajacej się z miski ). Suche składniki wymieszać w osobnym naczyniu, dodać do masy bananowej, mieszając łyżka do połączenia się składników, dodać posiekane orzechy i żurawine. Przelać do kekowki ok 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 30 minut w temp 190 stopni lub do tzw suchego patyczka Jeśli doda się jedynie 2 łyżki ksylitolu, przed pieczeniem dodatkowo można delikatnie posypać cukrem brązowym żeby utworzyła się chrupiąca skorupka.
Twój komentarz