Katarzyna Osowska
11 List

Szybkie ciasto z tartą gruszką i cynamonem

Proste ciasto z owocami

Składniki:

100g masła

50g ksylitolu

2 duże jajka

1 łyżka soku z cytryny

świeżo otarta skórka z połowy cytryny

190 g mąki orkiszowej typ 750

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 gruszki (dojżałe)

cynamon

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i ksylitol. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę, sok z cytryny i utrzeć (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy).

Dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do środka wyłożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch położyć wcześniej startą gruszkę. Posypać równomiernie cynamonem.

Piec w temperaturze 160 – 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Twój komentarz




POKAŻ