Składniki:
4 jajka
100 g ksylitolu
200 ml oleju rzepakowego
300 g drobno startej marchewki (im wiecej tym ciasto jest słodsze)
50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji
400 g mąki orkiszowej typ. 750
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Dodać marchewkę, posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Twój komentarz