Katarzyna Osowska
29 List

Ciasto marchewkowe

Szybkie ciasto z marchewką

Składniki:

4 jajka

100 g ksylitolu

200 ml oleju rzepakowego

300 g drobno startej marchewki (im wiecej tym ciasto jest słodsze)

50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji

400 g mąki orkiszowej typ. 750

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Jajka ubić  do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.

Dodać marchewkę, posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Twój komentarz




POKAŻ