Katarzyna Osowska
11 Gru

Chruściki

Światowy dzień ,,Chruścików". Wbrew pozorom to nie święto smacznych wypieków, ale... owadów wodnych. Chruściki są prawnie chronione i spełniają ważną funkcję w procesie biomonitoringu. Pomysłodawcą święta jest Lech Pietrzak, który zaproponował Dzień Chruścików na antenie radiowej Trójki w 2002 roku. Inicjatywa zyskała uznanie i szybko przerodziła się w coroczne wydarzenie.

Składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki orkiszowej 700
4 żółtka
1 łyżka spirytusu
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki soli
250 g gęstej i kwaśnej śmietany
olej rzepakowy lub smalec
cukier puder do obsypania chruścików

Przygotowanie:
Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier. Następnie dodajemy żółtka i spirytus. Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę. Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji. Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm. Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go. Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Twój komentarz




POKAŻ