Składniki na 16 sztuk
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
370 g mąki orkiszowej Typ 750
30 g cukru/ ksylitolu
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g miękkiego masła
Przygotowanie
1. Świeże drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Następnie zrobić z nich rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże (lub drożdże instant), 1/2 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać jajka i ponownie wymieszać, następnie wyrabiać ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
3. Teraz dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i błyszczące oraz będzie się odklejało od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Złączyć w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.
5. Szklanką lub obręczą wyciąć 16 kółek. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę nutelli . Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.
6. Ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
7. Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 10 minut, następnie posypać cukrem pudrem.
Krem czekoladowy:
1/2 awokado
1 łyżka kakao gorzkiego
1 łyżka masła orzechowego
1/2 banana
WSKAZÓWKI
Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc, a rano upiec pączki. W tym celu wyrobione ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc (ciasto najpierw urośnie, później opadnie). Rano wystarczy uformować pączki i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Do ciasta "nocnego" można użyć drożdży instant (1 i 1/2 saszetki).
Twój komentarz