Katarzyna Osowska
19 Luty

Fit pączki z kremem czekoladowym

Pączki z piekarnika

Składniki na 16 sztuk

100 ml ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)

370 g mąki orkiszowej Typ 750

30 g cukru/ ksylitolu

3/4 łyżeczki soli

3 jajka

170 g miękkiego masła

 

Przygotowanie

1. Świeże drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Następnie zrobić z nich rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże (lub drożdże instant), 1/2 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.

2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać jajka i ponownie wymieszać, następnie wyrabiać ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie gładkie.

3. Teraz dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i błyszczące oraz będzie się odklejało od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Złączyć w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.

5. Szklanką lub obręczą wyciąć 16 kółek. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę nutelli . Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.

6. Ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

7. Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 10 minut, następnie posypać cukrem pudrem.

Krem czekoladowy:

1/2 awokado

1 łyżka kakao gorzkiego

1 łyżka masła orzechowego

1/2 banana

 

WSKAZÓWKI

Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc, a rano upiec pączki. W tym celu wyrobione ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc (ciasto najpierw urośnie, później opadnie). Rano wystarczy uformować pączki i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Do ciasta "nocnego" można użyć drożdży instant (1 i 1/2 saszetki).

Twój komentarz




POKAŻ