Katarzyna Osowska
02 Luty

Krem dyniowo-pomidorowy

Rozgrzewający krem z dyni i pomidorów

Składniki:
·      Ok. 700g dyni (można wykorzystać dynię mrożoną)
·      2-3 gałązki selera naciowego
·      Duża passata pomidorowa
·      Przyprawa pomidory toskańskie, lub po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
·      1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
·      3 ząbki czosnku
·      Kawałek świeżego imbiru (20-30g)
·      1-2 małe suszone papryczki czuszki
·      Oliwa
·      Sól do smaku
·      Kromka pełnoziarnistego pieczywa
·      Pestki dyni, ziarna słonecznika (opcjonalnie)


Dynię i seler pokroić w kostkę, szybko przesmażyć na oliwie, dodać resztę składników i przypraw i zalać wodą (ok. 1,5 ). Gotować około 20 minut, po czym dokładnie zblendować, dość długo do uzyskania kremowej konsystencji. Można dodać troszkę jogurtu kremowego. Doprawić solą. Pieczywo najlepiej pełnoziarniste nasmarować czosnkiem i podgrilować na patelni skropionej oliwą. Krem przelać do miseczek, skropić oliwą, lub posypać ziarnami. Podawać z grillowaną grzanką.

Twój komentarz




POKAŻ