Katarzyna Osowska
27 Luty

Deser z granolą

Słodka przekąska z owocami

Składniki:
Płatki owsiane 5 łyżek, 50 g
Miód 1,5 łyżeczki, 16 g
Orzechy nerkowca 5 szt
Pestki słonecznika 1 łyżeczka, 10g
Cynamon szczypta
Jogurt naturalny 3 łyżki, 60g
Truskawki garść, 70 g
Maliny 2 łyżki, ok 20 g
Pomarańcza, ¼ plasterka, do dekoracji
Mięta, listek


Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszać z miodem, pestkami słonecznika, orzechami nerkowca i
cynamonem. Piec na blaszcze wyłożonej papierem przez 15 minut w piekarniku nagrzanym
do 150 stopni. Po tym czasie zostawić do ostudzenia. ¾ truskawek zblendować na gładki
mus. Następnie przełożyć granolę do miseczki, na nią nałożyć jogurt, mus truskawkowy.
Pozostałe truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na granoli razem z malinami i plasterkiem
pomarańczy. Ozdobić listkiem mięty.

Twój komentarz




POKAŻ