Katarzyna Osowska
29 Luty

Sałatka z pieczonym topinamburem, ciecierzycą i jabłkiem

Szybka sałatka z topinamburem.

Składniki na 2 porcje

300 g topinamburu

6 łyżek ugotowanej ciecierzycy z puszki

1/2 jabłka

2 łyżki posiekanych, zrumienionych orzechów włoskich

kilka liści sałaty lub ulubionego miksu sałat

oliwa, miód, sól i pieprz, sok z cytryna

 

Sos:

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek

1 łyżka soku cytryny

sól i pieprz

 

Przygotowanie

Tobinambur wyszorować pod bieżącą wodą, nie obierać, pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i miodem, położyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 20-25 minut, aż na brzegach zacznie się ładnei rumienić. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

Jabłko umyć i pokroić na cienkie plasterki (skropić cytryną). Sałatę umyć, osuszyć, włożyć do salaterek, ułożyć kawałki pieczonego topinamburu, dodać ciecierzycę i jabłko, skropić sokiem z  cytryny i odrobiną oliwy. Dodać orzechy i skropić sosem, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Twój komentarz




POKAŻ