Składniki:
100g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
1 torebka ryżu basmati (50g wsypujemy do mięsa a 50g do obiadu)
kapusta pekińska lub zwykła (według uznania)
1 puszka pomidorów lub passata pomidorowa
1 jajko
sól
pieprz
papryka
2 łyżki bułki tartej
1/2 cebuli
Sposób przyrządzenia:
Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Dodać białko jaja, posiekaną cebulę. Kapustę bardzo drobno poszatkować. Ryż ugotować, przestudzony dodać do mięsa wszystko wymieszać.Uformować i obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie z oliwek. Przełożyć do garnka. Przecier pomidorowy wymieszać ze szklanką wody, zalać ułożone w garnku gołąbki. Dusić około 40 minut.
Twój komentarz