Katarzyna Osowska
08 Luty

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gołąbki 'la Dobry Dietetyk

Składniki:

100g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka

1 torebka ryżu basmati (50g wsypujemy do mięsa a 50g do obiadu)

kapusta pekińska lub zwykła (według uznania)

1 puszka pomidorów lub passata pomidorowa

1 jajko

sól

pieprz

papryka

2 łyżki bułki tartej

1/2 cebuli

Sposób przyrządzenia:

Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Dodać białko jaja, posiekaną cebulę. Kapustę bardzo drobno poszatkować. Ryż ugotować, przestudzony dodać do mięsa wszystko wymieszać.Uformować i obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie z oliwek. Przełożyć do garnka. Przecier pomidorowy wymieszać ze szklanką wody, zalać ułożone w garnku gołąbki. Dusić około 40 minut. 

Twój komentarz




POKAŻ