Katarzyna Osowska
16 Marz

Muffiny z jabłkiem i cynamonem

Szybka przekąska na podwieczorek

Przepis na 12 sztuk.

Składniki na ciasto:

2 duże jabłka

250 g mąki orkiszowej typ 750

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki płynnego miodu

60 ml jogurtu naturalnego

125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

2 duże jajka

30 g  orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Jabłka obrać i pokroić w 1 cm kostkę.

W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej, jogurt, miód - do połączenia np. rózgą kuchenną. Bezpośrednio do nich przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać rózgą , tylko do połączenia się składników. Dodać orzechy włoskie i pokrojone jabłka - wymieszać do połączenia.

Ciasto przełożyć do 12 papilotek. 

Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Po wystudzeniu posypać delikatnie cukrem pudrem.

Twój komentarz




POKAŻ