Składniki na 1 porcję:
130g miesa mielonego z kurczaka lub indyka
80g makaronu cannelloni
1/2 cebuli
20g tartego parmezanu
pomidory w puszce lub passata pomidorowa
czosnek
1 łyżka oleju
sól/ pieprz/ papryka czerwona/ oregano/ bazylia/ lubczyk
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i także podsmażyć.
Do naczynia wrzucić podsmażone mięso i cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, ulubionymi ziołami i wszystko dokładnie wymieszać.
Farszem napełnić rurki cannelloni (ja wcześniej je lekko podgotowałam) i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
Dodać trochę passaty do mięsa a resztę zostawić do zalania makaronu.
Tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu cannelloni wypełnione farszem - sos powinien zakrywać rurki.
Na wierzch posypać starty parmezan.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec około 45 minut.
Twój komentarz