Składniki na 15 sztuk:
1 i 1/4 szklanki mleka
15g świeżych drożdzy (7g suchych)
1 łyżka cukru
2 jajka (jedno do ciasta a drugie do posmarowania bułek)
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
3 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej typ 700
dowolne nasiona(sezam, mak, słonecznik)
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z drożdzami (jeśli są suche, ze świeżych przygotować rozczyn, czyli wkruszyć je do odrobiny mleka, dodać troszkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia)
Mleko lekko podgrzać, jajko roztrzepać
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut - do połaczenia się składników i uzyskania zwartej, nieklejącej się masy
Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut
Z ciasta formować bułeczki, odkładać je na posmarowaną cieniutko tłuszczem blaszkę, posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami, nakryć ścierką i dac im rosnąć jeszcze 30 minut
Piec ok. 15 minut w 200 stopniach (góra/dół)
Twój komentarz