Katarzyna Osowska
21 Marz

Bułeczki

Szybkie bułeczki śniadaniowe

Składniki na 15 sztuk:

1 i 1/4 szklanki mleka

15g świeżych drożdzy (7g suchych)

1 łyżka cukru

2 jajka (jedno do ciasta a drugie do posmarowania bułek)

2 łyżki masła

1 łyżeczka soli

3 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej typ 700

dowolne nasiona(sezam, mak, słonecznik)

 

 

Przygotowanie:

 

Wymieszać mąkę z drożdzami (jeśli są suche, ze świeżych przygotować rozczyn, czyli wkruszyć je do odrobiny mleka, dodać troszkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia)

 

Mleko lekko podgrzać, jajko roztrzepać

 

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut - do połaczenia się składników i uzyskania zwartej, nieklejącej się masy

 

Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut

 

Z ciasta formować bułeczki, odkładać je na posmarowaną cieniutko tłuszczem blaszkę, posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami, nakryć ścierką i dac im rosnąć jeszcze 30 minut

 

Piec ok. 15 minut w 200 stopniach (góra/dół)

Twój komentarz




POKAŻ