Katarzyna Osowska
08 Marz

Pieczony łosoś z fioletowymi ziemniakami i glazurowaną marchewką

Danie z piekarnika

Składniki:

150 g łososia

100 g fioletowych ziemniaków

6 marchewek

1 łyżka miodu

1 łyżeczka masła

1 łyżka oleju rzepakowego

2-3 plastry cytryny

pieprz cytrynowy/ sól / papryka słodka / koperek / lubczyk suszony / tymianek

 

 

Przygotowanie:

Marchewka: na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy marchewki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, suszonym lubczykiem, tymiankiem a następnie polewamy miodem i mieszamy. Smażymy marchewki, aż się zeszklą.

 

Ziemniaki: kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, polewamy olejem i zapiekany surowe ziemniaki w piekarniku.

 

Łosoś: kilka godzin wcześniej przyprawiamy rybę solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i kładziemy plasterki cytryny. Pieczemy razem z ziemniakami na termoobiegu w temp 170 stopni.

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ