Katarzyna Osowska
10 Kwie

Babka wielkanocna z marchewką

Świąteczna marchewkowa propozycja


Składniki:
Mąka orkiszowa 700 lub razowa typ dowolny 130 g czubata szklanka
Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
Cukier trzcinowy 100 g ½ szklanki
Marchew 100g 2 sztuki
Jajo 150 g 3 sztuki
Płatki owsiane 40 g 4 łyżki
Otręby pszenne 20g 2 łyżki
Len nasiona 20 g 2 łyżki
Olej rzepakowy 40 g 4 łyżki

Sposób przygotowania:
Jajka umyć, wbić do miseczki i zmiksować na puszystą masę, dodać cukier trzcinowy i ponownie zmiksować. Marchewki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę np. blenderem. Do jajek dodać przesianą mąkę pełnoziarnistą z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując, wsypać otręby oraz zmielone płatki owsiane. Wymieszać. Do masy dodać startą marchew oraz olej. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać mąką pełnoziarnistą, przelać masę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut. Wystudzić w piekarniku.

Twój komentarz




POKAŻ