Katarzyna Osowska
03 Kwie

Racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy z jabłkami

Składniki:

2 jabłka

200 ml mleka (niepełna 1 szklanka)

1 jajko

150 g (1 szklanka) mąki orkiszowej typ 700

1 łyżeczka ksylitolu

2-3 krople aromatu waniliowego

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

do smażenia: np. masło klarowane, olej kokosowy, olej rzepakowy

 

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać ksylitol, aromat waniliowy oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.

Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać.

Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Podawać opruszone z cukrem pudrem.

Twój komentarz




POKAŻ