Składniki
100 g sypkiego ryżu
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
1 laska wanilii lub aromat waniliowy
2 jabłka
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
1 jogurt naturalny
Przygotowanie
Ryż wsypać do garnka, wlać mleko i zagotować. Dodać 2 łyżki masłai wanilię oraz małą szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać i w razie potrzeby dodać więcej mleka.
W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce dodać cynamon i skropić sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę żaroodporną posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć jabłka, posmarować jogurtem naturalnym i zrobić kolejną warstwę.
Przykryć folią aluminiową lub pokrywą i piec przez 25 minut.
Twój komentarz