Katarzyna Osowska
11 Maj

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami

Składniki

100 g sypkiego ryżu

2 łyżki masła

2 szklanki mleka 

1 laska wanilii lub aromat waniliowy

2 jabłka

3 łyżeczki cynamonu

1 łyżka soku z cytryny

1 jogurt naturalny

 

 

Przygotowanie

Ryż wsypać do garnka, wlać mleko i zagotować. Dodać 2 łyżki masłai  wanilię oraz małą szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać i w razie potrzeby dodać więcej mleka.

W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce dodać cynamon i skropić sokiem z cytryny.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę żaroodporną  posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć jabłka, posmarować jogurtem naturalnym i zrobić kolejną warstwę. 

Przykryć folią aluminiową lub pokrywą i piec przez 25 minut. 

Twój komentarz




POKAŻ