Składniki na jeden chleb:
500g mąki żytniej/ żytnio-razowej/orkiszowej/graham (w moim przepisie jest 250g żytniej i 250g orkiszowej typ 750)
2 szklanki ciepłej wody
10 dag drożdzy (rozpuścić w ciepłej wodzie)
2 łyżeczki soli
1 szklanka- dynia/słonecznik/sezam/siemię (wszystko wrzucamy do jednej szklanki, zostawiając troche na wierzch chleba)
Przygotowanie:
Samorobny zakwas ( ja użyłam 30-to letniego zakwasu przekazywanego z pokolenia na pokolenie)
Do tego zakwasu dodajemy 0,5 szklanki wody i 0,5 szklanki mąki żytniej. Mieszamy składniki i zostawiamy w temp. pokojowej pod przykryciem na cała noc (około 8h).
Nastepnego dnia do zakwasu dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po 2 godzinach mieszamy i odejmujemy garść zakwasu do słoiczka (możemy go przetrzymywać do 2 tygodni w lodówce). Chleb przekładamy do keksówki ok 30 cm długości (keksówkę najlepiej wysmarowac masłem i posypac mąką) posypać chleb ziarnami i odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie wkłądamy do piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni na terooobieg. Studzić na kratce. Przechowywać pieczywo zawinięte w ściereczkę kuchenną.
Twój komentarz