Katarzyna Osowska
18 Maj

Chleb żytnio-orkiszowy na domowym zakwasie

Chleb na zakwasie

Składniki na jeden chleb:

 

500g mąki żytniej/ żytnio-razowej/orkiszowej/graham (w moim przepisie jest 250g żytniej i 250g orkiszowej typ 750)

2 szklanki ciepłej wody

10 dag drożdzy (rozpuścić w ciepłej wodzie)

2 łyżeczki soli

1 szklanka- dynia/słonecznik/sezam/siemię (wszystko wrzucamy do jednej szklanki, zostawiając troche na wierzch chleba)

 

 

Przygotowanie:

 

Samorobny zakwas ( ja użyłam 30-to letniego zakwasu przekazywanego z pokolenia na pokolenie)

Do tego zakwasu dodajemy 0,5 szklanki wody i 0,5 szklanki mąki żytniej. Mieszamy składniki i zostawiamy w temp. pokojowej pod przykryciem na cała noc (około 8h).

Nastepnego dnia do zakwasu dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po 2 godzinach mieszamy i odejmujemy garść zakwasu do słoiczka (możemy go przetrzymywać do 2 tygodni w lodówce). Chleb przekładamy do keksówki ok 30 cm długości (keksówkę najlepiej wysmarowac masłem i posypac mąką) posypać chleb ziarnami i odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie wkłądamy do piekarnika.

Piec w temperaturze 190 stopni na terooobieg. Studzić na kratce. Przechowywać pieczywo zawinięte w ściereczkę kuchenną.

Twój komentarz




POKAŻ