Katarzyna Osowska
28 Maj

Zupa z botwinki

Botwinka

Składniki:

150g filetu z kurczaka lub indyka

2 pęczki botwinki z burakami

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

1/4 selera

2 buraki

150g ziemniaków

liść laurowy

ziele angielskie

sól

pieprz

3 łyżki octu lub soku z cytryny

2 łyżki gęstego jogurtu

koper

 

 

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler, buraki, ziemniaki obrać i pokroić w plasterki/kostkę. Botwinke umyć i pokroić w 1 cm kawałki. 

Do garnka wrzucamy mięso i wcześniej pokrojone warzywa. Wszytsko zalewamy wodą dodajemy przyprawy i gotujemy. Jak warzywa bedą miękkie dodajemy pokrojoną botwinę. Na sam koniec doprawiamy zupę sokiem z cytryny/lub octem , jogurtem i całość posypujemy koprem.

Twój komentarz




POKAŻ