Składniki na 12 sztuk:
2 średnie banany
100 ml oleju rzepakowego
1 szklanka (250 ml) mleka
1 jajko
1 łyżka masła orzechowego
2 szklanki (320 g) mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub 1/2 łyżeczki cynamonu )
125 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Banany obrać i rozgnieść widelcem (można dodatkowo skropić sokiem z kawałka cytryny). Włożyć do miski.
Dodać olej , mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszać rózgą.
Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę.
Dodać posiekane orzechy (zachowując ok. 1/4 ilości do posypania na wierzch). Teraz wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Wymieszane sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (zaprzestać mieszania jak tylko zniknie sypka mąka).
Ciastem napełnić papilotki, posypać odłożonymi orzechami i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Twój komentarz