Katarzyna Osowska
03 Maj

Muffiny bananowo-orzechowe

Babeczki z bananami i masłem orzechowym

Składniki na 12 sztuk:

2 średnie banany

100 ml oleju rzepakowego

1 szklanka (250 ml) mleka

1 jajko

1 łyżka masła orzechowego

2 szklanki (320 g) mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub 1/2 łyżeczki cynamonu )

125 g orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.

Banany obrać i rozgnieść widelcem (można dodatkowo skropić sokiem z kawałka cytryny). Włożyć do miski.

Dodać olej , mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszać rózgą.

Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę.

Dodać posiekane orzechy (zachowując ok. 1/4 ilości do posypania na wierzch). Teraz wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Wymieszane sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (zaprzestać mieszania jak tylko zniknie sypka mąka).

Ciastem napełnić papilotki, posypać odłożonymi orzechami i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

 

Twój komentarz




POKAŻ