Składniki:
4 jajka
50g ksylitolu/erytrolu
aromat waniliowy
1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki orkiszowej typ.700
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g rabarbaru
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1/2 cm plasterki.
Tortownicę o średnicy minimum 26 cm posmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Jajka wbić do miski, dodać ksyliotl, aromat waniliowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
Powoli dodawać mąkę do ciasta.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta.
Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Twój komentarz