Katarzyna Osowska
30 Maj

Ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem

Składniki:

4 jajka

50g ksylitolu/erytrolu

aromat waniliowy

1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła

1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki orkiszowej typ.700

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

500 g rabarbaru

1/2 łyżeczki cynamonu

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1/2 cm plasterki.

Tortownicę o średnicy minimum 26 cm posmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Jajka wbić do miski, dodać ksyliotl, aromat waniliowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.

Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.

Powoli dodawać mąkę do ciasta.

Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika.

Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta.

Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Twój komentarz




POKAŻ