Katarzyna Osowska
18 Lip

Chlebek bananowy

Szybki chlebek bananowy

Składniki:

3 lub 4 dojrzałe (najlepiej przedojrzałe) banany, rozgniecione

50 g masła, roztopionego

1 jajko

aromat waniliowy do smaku

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.

W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść je widelcem). Wmieszać lekko roztrzepane jajko, aromat waniliowy.

Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką . 

Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka.

Twój komentarz




POKAŻ