Składniki:
3 lub 4 dojrzałe (najlepiej przedojrzałe) banany, rozgniecione
50 g masła, roztopionego
1 jajko
aromat waniliowy do smaku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.
W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść je widelcem). Wmieszać lekko roztrzepane jajko, aromat waniliowy.
Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką .
Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
Twój komentarz