Katarzyna Osowska
14 Sty

Placuszki twarogowe

Szybka przekąska

Składniki:

1 jajo

2 łyżki jogurtu naturalnego/skyr

30g mąki orkiszowej typ 700

1 łyżka oleju rzepakowego

60g twarogu chudego

skórka z cytryny

sól/szczypta

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Jajko rozbić i od białka oddzielić żółtko. Białko ubić z solą na sztywną pianę. Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i otrzeć skórkę. W misce umieścić ser twarogowy, żółtko, cukier puder, jogurt, mąkę oraz skórkę z cytryny. Wszystko zmiksować mikserem, a następnie wymieszać delikatnie z pianą z białek. Patelnię rozgrzać, wlać olej i nakładać po łyżce masy. Smażyć placuszki z obu stron do momentu przyrumienienia. 

Twój komentarz




POKAŻ