Katarzyna Osowska
30 Sty

Rogaliki nadziewane twarogiem

Fit rogaliki

Składniki - ok 50 sztuk rogalików

10 g drożdży suchych

560 g mąki orkisowej typ 700

300 ml mleka

2 jajka

80 g masła, roztopionego

100 g ksylitolu

pół łyżeczki soli

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem. 

 

Składniki na nadzienie:

400 g twarogu chudego

2 żółtka

4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem

 

Przygotowanie:

1. Mąkę orkiszową wymieszać z suchymi drożdżami

2. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.

3. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.

4. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.  

5. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia twarogowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.

6. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). 

7. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.

8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.

Twój komentarz




POKAŻ