Katarzyna Osowska
27 Marz

Jogurtowy serniczek z galaretką

Pyszny serniczek na otrębowym spodzie z galaretkowo-owocową dekoracją

 

1 porcja około 180kcal -> około 12 porcji

Spód

Składniki:

  • Otręby owsiane (nie mielone) 60 g 6 łyżek
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
  • Żółtko jaja 90 g 3 sztuki
  • Stewia lub inny słodzik w proszku 10 g 1 łyżka
  • Mleko 1,5% tłuszczu 40 g (lub mleko roślinne np.migdałowe) 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.

Masa jogurtowa

Składniki:

  • Jogurt naturalny 2% 800 g 2 duże kubki
  • Białko jaja 120 g 4 sztuki
  • Stewia 100 g 1/2 szklanki
  • Budyń waniliowy, proszek bez cukru 80 g 2 paczki
  • Olejek cytrynowy 1 g kilka kropli

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo stewię, aromat i budynie. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin

Dekoracja:

  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie bez cukru
  • ksylitol 2 łyżki (jeśli nie znajdziesz galaretki bez cukru to użyj galaretki z cukrem już bez ksylitolu) - kalorycznośc porcji wzrośnie do około 220kcal
  • truskawki 6 sztuk (można użyć dowolnych owoców np. borówek)

Sposob przygotowania:

Galaretkę rozpuścić w ilości wody wskazanej na opakowaniu, ostudzić ale tak żeby nie stężała całkowicie, wylać na zimny serniczek i udekorować truskawkami, włożyc z powrotem do lodówki

Twój komentarz




POKAŻ