Katarzyna Osowska
27 Marz

Rolada szpinakowa z łososiem

Pyszna rolada w lżejszej odsłonie

 

Składniki: (12 porcji po 100 kcal)
Szpinak mrożony/świeży 300 g
Jaja 3 duże sztuki
Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Sok z cytryny1 łyżeczka
Czosnek 2 ząbki
Łosoś wędzony 2 opakowania 200 g
Kremowy serek chrzanowy 1 opakowanie 250 g
Koper 2 łyżki

Sposób przygotowania
Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.
 

Twój komentarz




POKAŻ