Składniki:
2 PORCJE, 10 SZTUK
3 łyżki (30 g) mąki orkiszowej typ 700
1 jajko
2 łyżki mleka
300 g cukinii (1 mała)
1/4 niedużej cebuli
1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki
olej roślinny lub oliwa
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą rózgi). Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto.
Odważyć potrzebną ilość cukinii (nie więcej!). Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć cebulę. Cukinię i cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
Cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
Twój komentarz