Katarzyna Osowska
12 Sier

Placki z cukinii

Pyszne placuszki z tartej cukinii

Składniki:

 2 PORCJE, 10 SZTUK

3 łyżki (30 g) mąki orkiszowej typ 700

1 jajko

2 łyżki mleka

300 g cukinii (1 mała)

1/4 niedużej cebuli

1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki

olej roślinny lub oliwa

 

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą rózgi). Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto.

Odważyć potrzebną ilość cukinii (nie więcej!). Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć cebulę. Cukinię i cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.

Cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę dodać do ciasta i wymieszać łyżką.

Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.

Twój komentarz




POKAŻ