SKŁADNIKI (4 porcje)
600 g mięsa mielonego z kurczaka/indyka
8 średnich ziemniaków
puszka pomidorów w kostce
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka papryki chili
łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
150g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 garście startego sera(parmezan lub mozarella)
łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry.
Cebulkę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim ogniu, aż będzie zarumienione. Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie plastry ziemniaków, nastepnie na to nakładamy mięso mielone i przykrywamy plasterkami ziemniaków.
Przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy jogurt naturalny z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut zwiększyć temperaturę piekarnika.
Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki.
Twój komentarz