Katarzyna Osowska
10 List

Rogale z nadzieniem serowym 🥐

Dziś obchodzimy Święto Niepodległości, którego symbolem są rogale marcińskie, zwane również rogalami świętomarcińskimi. 🥐📅 Z okazji święta mam dla Was przepis na zdrowsza i tańszą wersję tej słodkości. 😉

 

Rogaliki z nadzieniem serowym 🥐💛

 

👉Składniki - ok 50 sztuk małych rogalików:

✔️ 10 g drożdży suchych

✔️ 560 g mąki pszennej tortowej

✔️ 300 ml mleka

✔️ 2 jajka

✔️ 80 g masła, roztopionego

✔️ 100 g ksylitolu

✔️ pół łyżeczki soli

✔️ 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem

 

👉Składniki na nadzienie:

✔️ 400 g twarogu półtłustego

✔️ 2 żółtka

✔️ 4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem

 

👉 Przygotowanie:

1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami

2. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.

3. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.

4. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.

5. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.

6. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).

7. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.

8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru.

Twój komentarz




POKAŻ