Katarzyna Osowska
19 Gru

Cynamonki

Przepyszne cynamonki

Składniki na rozczyn:

35 g drożdży świeżych lub około 10 g drożdży suszonych

2 łyżki mąki orkiszowej typ 700

2 łyżki ksylitolu

5 łyżek lekko ciepłego mleka

Składniki na ciasto drożdżowe:

450g mąki orkiszowej typ 700

125 ml lekko ciepłego mleka

3 żółtka jajek

80 g masła 

3 łyżki ksylitolu

wcześniej przygotowany rozczyn

Składniki na farsz:

30 g roztopionego masła

2 łyżki cynamonu

2 płaskie łyżki ksylitolu

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do miski dodaj 5 łyżek ciepłego mleka, dwie łyżki mąki orkiszowej, 35 gramów świeżych drożdży lub około 10 gramów drożdży suszonych, 2 łyżki ksylitolu. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Powstanie Ci wysoka pianka.

Następnie przejdz do robienia ciasta: do większego naczynia przesiej trzy szklanki mąki orkiszowej. Dodaj szczyptę soli oraz trzy żółtka jajek. Dodaj ksylitol, roztopione i przestudzone masło oraz lekko ciepłego mleka. Na koniec dodaj wyrośniety rozczyn.

Całość wymieszaj łyżką drewnianą. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto  przenieś do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60-70 minut. Ciasto powinno nawet potroić objętość. 

Wyrośnięte ciasto podziel na dwa równe kawałki. Jeden przykryj ściereczką, by nie podsychał. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj na wydłużony placek o wymiarach około 20 x 30 cm. 

Całą powierzchnię placka posmaruj roztopionym masłem. Następnie rozsyp jedną łyżkę cynamonu (lub więcej jeśli masz ochotę). Na koniec na całej powierzchni placka posyp ksylitolem.

Zacznij zwijać placek drożdżowy zaczynając od węższej strony. Powstanie Ci gruby rulon ciasta. Ostrym nożem wycinaj placki o szerokości około 1 cm (do 14 mm). Z jednego rulonika wycięłam 12 ślimaczków. 

Bułeczki odstaw do wyrastania na około 20 minut. Możesz w tym czasie nagrzewać już piekarnik. Ustaw około 175 stopni z opcją pieczenia góra dół lub 160 stopni z termoobiegiem.

Twój komentarz




POKAŻ