Składniki:
400 g mąki orkiszowej typ 700
150 g ksylitolu
2 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
500 ml pure z dyni
250 ml kefiru
2 jajka
60 ml oleju rzepakowego
60 g kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W większym naczyniu umieścić: puree z dyni, 3/4 szklanki kefiru, ksylitol, jajka i olej. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników (nie ubijać).
Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać pozostały kefir, przesiać kakao, wymieszać do połączenia.
Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Do formy, na zmianę, wykładać porcje ciasta dyniowego i czekoladowego, następnie w cieście przeciągnąć patyczkiem, by w upieczonej babce powstał efekt marmurka.
Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 – 75 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Twój komentarz