Katarzyna Osowska
03 Gru

Ciasto czekoladowo-dyniowe

Szybkie ciasto

Składniki:

400 g mąki orkiszowej typ 700

150 g ksylitolu

2 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

1 łyżeczka zmielonego imbiru

500 ml pure z dyni

250 ml  kefiru

2 jajka

60 ml oleju rzepakowego

60 g kakao

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W większym naczyniu umieścić: puree z dyni, 3/4 szklanki kefiru, ksylitol, jajka i olej. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników (nie ubijać).

Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać pozostały kefir, przesiać kakao, wymieszać do połączenia.

Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Do formy, na zmianę, wykładać porcje ciasta dyniowego i czekoladowego, następnie w cieście przeciągnąć patyczkiem, by w upieczonej babce powstał efekt marmurka.

Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 – 75 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Twój komentarz




POKAŻ