Katarzyna Osowska
25 Kwie

24 kwietnia Europejski Dzień Śniadania

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i zawsze powinno się o nim pamiętać, ponieważ dostarcza ono niezbędnej nam energii. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, dlaczego tak jest 🤔🍽⤵

 

Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy  organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety czyli przy diecie 2000 kcal powinno dostarczyć 500-600 kcal.

 

Co powinno zawierać dobrze zbilansowane śniadanie?🤔

➡źródło węglowodanów złożonych np. pieczywo razowe czy płatki owsiane

➡źródło pełnowartościowego białka np. jaja, produkty mleczne czy chudą wędlinę

➡źródło zdrowego tłuszczu np. olej lniany, awokado, orzechy, pestki czy nasiona

➡warzywa lub owoce

Połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych (czyli np. płatki owsiane z jogurtem) sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach.

 

➡ Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. 🤔

 

 ➡ Istnieją dowody na to, iż omijając śniadania, spożywamy kolejne posiłki większe, kompensując sobie stratę kalorii z ominiętego posiłku. W ten sposób w mniejszej liczbie posiłków spożywamy tyle samo kalorii. 

Twój komentarz




POKAŻ