
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g masła (rozpuścić w garnuszku)
aromat waniliowy (do smaku)
szczypta soli
0,5 szklanki ksylitolu
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na pół i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Składniki na farsz:
1 kg słodkich jabłek
cynamon
aromat waniliowy (do smaku)
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, podgotować w garnku, dodać cynamonu i aromatu waniliowego. Wystudzić.
Wyjąć ciasto z lodówki. Połowe ciasta rozłożyć na spód baszki, dodać jabłka, drugą połowe ciasta zetrzeć na grubej tarce. Piec góra/dół około 50 minut w 180 stopniach.
Twój komentarz