Składniki na 25 sztuk:
40 g orzechów włoskich
40g gorzkiej czkolady
40g żurawiny albo suszonych śliwek
80g masła
60g masła orzechowego
30g ksylitolu
1 jajko
150g płatków owsianych
30g mąki orkiszowej typ 700
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Orzechy włoskie, gorzką czekoladę i żurawinę rozdrabniamy w blenderze. Do naczynia blendującego dodajemy rozpuszczone masło, masło orzechowe, ksylitol, płatki owsiane i jajko, po zmieszaniu wszystkiego dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy wcześniej rozdrobnione orzechy z czekoladą i żurawiną. Delikatnie mieszamy i formujemy w rękach kulki, rozpłaszczamy i układamy na blaszce z 5 cm odstępem.
Ciasteczka pieczemy 10-12 minut w temp 200 stopni.
Twój komentarz