Katarzyna Osowska
05 Sty

Ciasteczka z bakaliami

Szybkie ciasteczka

Składniki na 25 sztuk:

40 g orzechów włoskich

40g gorzkiej czkolady

40g żurawiny albo suszonych śliwek

80g masła

60g masła orzechowego

30g ksylitolu

1 jajko

150g płatków owsianych

30g mąki orkiszowej typ 700

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Orzechy włoskie, gorzką czekoladę i żurawinę rozdrabniamy w blenderze. Do naczynia blendującego dodajemy rozpuszczone masło, masło orzechowe, ksylitol, płatki owsiane i jajko, po zmieszaniu wszystkiego dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy wcześniej rozdrobnione orzechy z czekoladą i żurawiną. Delikatnie mieszamy i formujemy w rękach kulki, rozpłaszczamy i układamy na blaszce z 5 cm odstępem.

Ciasteczka pieczemy 10-12 minut w temp 200 stopni.

Twój komentarz




POKAŻ